Home     Kruidnagel 15 gram
Kruidnagel 15 gram

Kruidnagel 15 gram



€ 1.00

Artikelcode: 136


 

Kruidnagel

Kruidnagel is een in de keuken gebruikte specerij met een zeer overheersende smaak.
Kruidnagels zijn de gedroogde, nog gesloten bloemknoppen van de kruidnagelboom (Syzygium aromaticum)
na het plukken worden ze gedroogd in de zon.
Kruidnagels worden veel gebruikt in koekkruiden, zoals in speculaas. Bij stoofgerechten, zoals runderlappen worden kruidnagels langdurig meegetrokken. Traditioneel worden kruidnagels ook meegekookt met rode kool en met wild en in de hachee.  Kruidnagel vormt een bestanddeel van het kerriemengsel. Kruidnagel wordt toegevoegd aan glühwein, of aan de (vergelijkbare) bisschopswijn. De kruidnagels zelf moeten niet gegeten worden, want zelfs na lang stoven hebben ze nog een zeer sterke smaak. Dit geldt niet voor de kruidnagels in de Friese nagelkaas.
Kruidnagelolie werd in de tandheelkunde gebruikt als verdovend middel. Vroeger werd de kruidnagel als verdoving in een pijnlijke kies gestoken.   Ook wordt kruidnagelolie toegepast in parfum. Diverse drankjes ontlenen hun sterke smaak aan kruidnagels. Verschillende wierooksoorten krijgen een extra aroma met kruidnagel.
Kruidnagel in poedervorm kunt u kant-en-klaar gebruiken. Hele kruidnagels geven langzaam smaak af. Ze kunnen mee gekookt worden in warme gerechten, maar bijvoorbeeld ook (voor de bereiding) in vlees geprikt worden. Het is raadzaam om ze voor consumptie te verwijderden, zelfs na uren meekoken of braden kunnen ze soms nog onaangenaam sterk smaken.

Pittige rodekool
6 personen
0 min voorbereiden
1:40 uur bereiden
0 min wachten
bijgerecht • vegetarisch • hollands
ingrediënten
• 750 g rodekool
• 1 grote rode ui, gesnipperd
• 1 groene appel, zonder klokhuis, fijngesneden
• 2 teentjes knoflook, geperst
• ¼ theelepel gemalen kruidnagel
• ¼ theelepel versgeraspte nootmuskaat
• 1½ eetlepel bruine basterdsuiker
• 2 eetlepels rodewijnazijn
• 20 g boter, in blokjes
bereiden
Verwarm de oven voor op 150 °C. Snijd de kool in vieren en verwijder de harde kern. Snijd de kool fijn en doe hem met de ui
en appel in een grote braadslee.
Meng de knoflook, specerijen, suiker en azijn in een kleine kom. Giet het mengsel over de kool en schep alles om. Verdeel de
boter erover. Dek de braadslee af en bak de kool 90 minuten in de oven; roer tussendoor een of twee keer.
Breng de rodekool op smaak met zout en versgemalen zwarte peper en serveer hem heet.
Dit recept is afkomstig uit het kookboek 'Feestrecepten' van diverse auteurs
http://www.iensrecepten.nl/recept/groenten/rodekool/