Home     Koriander 20 gram
Koriander 20 gram

Koriander 20 gram



€ 1.00

Artikelcode: 134


 

Koriander.
Alle delen van de plant zijn eetbaar, echter de verse bladeren en de gedroogde zaden worden het meest gebruikt in de keuken.
Er is een groot verschil in smaak tussen de zaden en het verse blad van de plant. In recepten staat meestal wel aangegeven welke van de twee moet worden gebruikt.
De zaden worden zowel heel gebruikt als in poedervorm, in poedervorm wordt het ook wel ketoembar genoemd.
Korianderblaadjes kunnen worden gebruikt in salades, soepen en sausen.
De korianderzaadjes worden gebruikt in visgerechten en bij de bereiding van schelpdieren.
 

Pebre (tomaten/ koriander salsa)
Porties 4
Bereidingstijd 30 minuten   

Ingrediënten voor Pebre (tomaten/ koriander salsa)
2 tomaten
4 lenteuitjes
koriander (blad)
azijn of citroen
olie
spaanse peper (vers of droog)
peper
zout
Bereidingswijze voor Pebre (tomaten/ koriander salsa)
Pel de tomaten (eventjes onder heet water en lukt zo).
Snijd ze in kleine blokjes (halve cm).
Snijd de lenteuitjes met een deel van de stengel fijn.
Snijd de koriander fijn.
Spaanse peper naar believen (zonder de pitjes) ook fijn snijden.
Meng deze ingrediënten.
Zout naar believen.
Beetje olie (liefst olijf of noot).
Beetje azijn  en laat rustig een half uurtje staan in de koelkast.

Opdienen bij barbeque, vlees, vis, eigenlijk alles zolang je er naar wat lekker brood of tortillas bijgeeft.
Couscous met 7 groenten
100 g kikkererwten
10 dl groentebouillon
2 uien
1 stokje kaneel
1 mespuntje gemberpoeder
pimentpoeder
1 g saffraandraadjes
paprikapoeder
peper (zwarte peper)
2 aubergines
zout
250 g couscous
4 wortelen
200 g pompoen
2 raapjes
2 courgetten
40 g rozijntjes
4 tomaten
2 takjes koriander
4 eetlepels peterselie (fijngehakt)
2 cl olijfolie (extra vierge)
Spoel de kikkererwten af en laat ze in ruim koud water 12 uur weken.
Gebruik per 4 koppen couscous 1 liter bouillon. Breng de bouillon onderin een couscouspan aan de kook met de kikkererwten, de fijngesneden uien en de specerijen. Laat 1 uur op een laag vuur pruttelen.
Was ondertussen de aubergines en snij ze in plakjes. Bestrooi ze met zout en laat ze 30 minuten in een vergiet uitzweten.
Meng de couscous met de olijfolie en water in een kom en laat 30 minuten zwellen. Spoel de aubergines af en dep ze droog. Snij de wortelen in plakjes en de pompoen in blokjes. Snij ook de raapjes in blokjes. Voeg de aubergines samen met de wortelen, de pompoenblokjes en de raapjes bij de bouillon. Doe de couscous in de pan. Wrijf met de vingers los en besprenkel ze weer met water.
Snij de courgettes in plakjes en de tomaten in stukjes. Voeg na 20 minuten de courgettes, de rozijnen, de tomaten, de peterselie en de koriander bij de bouillon. Laat nog 10 minuten meestoven. Schep de couscous in een grote platte schaal en maak een kuil in het midden. Schep daarin de groenten met wat bouillon. Serveer de rest van de bouillon apart.
Tip: u kan een speciale couscouspan kopen of u kan een rijststoompan gebruiken. Het is ook mogelijk een zeef in een pan te hangen, hou dan wel het deksel op de pan.
uit : Koken, lekker natuurlijk !
Herkomst Indonesie
Categorie Soepen
Porties 4
Bereidingstijd 30 minuten   


Soto ajam
Ingrediënten voor Soto ajam
kip (met bot), totaal ongeveer 1,5 kilo
dunne mie (100 gram), gekookt
knoflook
djahé (gember)
citroengras
koenjit (kurkuma)
ketoembar (korianderzaad)
bouillonblokje (kip)
limoen
VOOR DE GARNERING:
gesneden lente-ui
taugé
hardgekookte eieren
gekookte en gesneden aardappelen
Bereidingswijze voor Soto ajam
Kip in pan onder water zetten en met zout aan de kook brengen. Daarna ongeveer in een half uurtje de kip gaar laten worden (sudderen). Kip ontdoen van vel en bot en het kookvocht zeven.

In de soeppan olie verhitten en de knoflook, gember en (het onderste gedeelte van) de citroengras fruiten. Koenjit en ketoembar toevoegen en meebakken tot de geuren goed vrijkomen.
Vervolgens het gezeefde kookvocht, het bouillonblokje en de kip erbij doen. Nog ongeveer 10 minuten laten sudderen.

Op het laatst een uitgeperst limoentje erbij doen. Dan de mie in kommen doen en de soep erbij scheppen. Lente-ui, eitje, taugé en aardappelen erbij doen.