Home     Geelwortel 20 gram
Geelwortel 20 gram

Geelwortel 20 gram



€ 1.00

Artikelcode: 114


 

Geelwortel = Kurkuma


Voor geelwortel worden veel namen door elkaar gebruikt zoals: Kurkuma (afgeleid van de Latijnse naam Curcuma)  of koenjit .

Als de plant boven de grond begint te verwelken (ongeveer december - januari) worden de ondergrondse delen opgegraven. De wortelstok en de knollen worden gescheiden van de wortels. 
gemalen kurkuma is het helder oranje wortelvlees dat men kookt en daarna droogt.
Het is meestal onderdeel van de kruidenmix kerriepoeder. De smaak van geelwortel is enigszins bitter, lichte grondsmaak. Het geeft kleur aan gerechten.
De geelwortel is een van de meest gebruikte ingrediënten in curry’s. De specerij zorgt voor een mooie gele kleur en specifieke smaak. Vroeger werd de specerij niet alleen vanwege de kleur en het versterken van de smaak gebruikt, maar deze specerij zorgde er voor dat het voedsel langer kon worden bewaard.  Kerrie en mosterd hebben hun kleur aan het gebruik van kurkuma te danken.
Ook in de voedingsmiddelenindustrie wordt de specerij veel gebruikt als kleurmiddel. Het wordt aangegeven met de code E100.

In de wortel en de ondergrondse stam van de Curcuma Longa zit een medicinaal bestanddeel genaamd curcumine. Dit bestanddeel wordt gebruikt in vele medicinale toepassingen. Curcumine bevat sterke anti-oxidanten en vermindert ontstekingen. Het beschermt de lever tegen toxische componenten. Het zou ook preventief tegen kanker werken, vanwege de anti-oxidanten, maar dat is wetenschappelijk (vooralsnog) niet bewezen. Het bestanddeel zou ook helende eigenschappen bevatten tegen hersenaandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson.
Indiase roereieren (Ekoori)

Bereidingstijd 15 minuten   
Ingrediënten voor Indiase roereieren (Ekoori)
6 eieren
50 gram ghee
1 fijngesnipperde middelgrote ui
1 gesnipperd teentje knoflook
10 cm verse gemberwortel, geschild en in reepjes gesneden
1 theelepel kurkuma
1 theelepel garam masala
1/2 theelepel chilipoeder
1 theelepel zout
4 verse groene chilipepers, ontpit, in stukjes van 5 mm
warme toost
vers gehakte koriander om te garneren


Bereidingswijze voor Indiase roereieren (Ekoori)
Klop de eieren in een kom luchtig en zet apart. Laat de ghee smelten in een pan met dikke bodem. Voeg ui en knoflook toe en fruit dit 4 tot 5 minuten zachtjes. Voeg de reepjes gember toe en bak al roerende nog 2 minuten tot ze zacht zijn. Voeg kurkuma, garam masala, chilipoeder en zout toe en bak al roerend nog 1 minuut. Klop de eieren nogmaals om en voeg ze toe. Bak op een laag vuur en schraap het mengsel van de wanden tot het zacht en iets vochtig is. Neem de roereieren direct van het vuur omdat ze nog nagaren in de hete pan. Ze mogen niet helemaal stollen. Bestrooi met de gehakte chilipeper en schep die voorzichtig erdoor. Verdeel het roerei over warm geroosterd brood en bestrooi met koriandergroen. Serveer direct.